EYE Filmuseum Amsterdam met kinderen

Naar het Eye Filmmuseum in Amsterdam met kinderen

Het mooie opvallende gebouw hier op de foto is het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Samen met mijn kinderen gingen we vanaf de achterkant van het Centraal Station gratis met het pontje het IJ over om bij dit museum te komen. Dit is al een attractie op zich voor de kleintjes. In dit blog vertel ik jullie wat wij van dit museum vonden. 

Ik moest voor mijn andere blog in Amsterdam zijn voor een afspraak. Omdat Amsterdam minstens twee uur rijden is voor ons probeer ik het altijd te combineren met iets anders en er een leuke dag van te maken samen.

Gratis met het pontje het IJ over

Aangezien wij met het openbaar vervoer naar Amsterdam gingen kun je het museum het beste bereiken per pont. Als je in het Centraal Station de uitgang Noordzijde neemt en zie je het Eye gebouw meteen liggen aan de overkant van het Ij. Dit kun je niet over het hoofd missen. Toen wij bij de pontjes kwamen vertrok er elke 6 minuten een pontje naar de overkant. De overtocht duurt ongeveer 3 minuten. Let op dat je het pontje richting Buiksloterweg neemt. De weg naar het Eye Filmmuseum wijst zich vanzelf als je van het pontje afkomt. Het ligt dan aan je linkerhand.

Gratis veerpontje Amsterdam het Ij
Met het gratis veerpontje het Ij over om bij Eye te komen
Pontje Amsterdam
Binnen 5 minuten ben je aan de overkant

Onze ervaring in het Eye Filmmuseum met kinderen

Om het museum te bezoeken moet je een paar trapjes op om binnen te komen. Mensen die slecht ter been zijn, een rolstoel hebben of met een kinderwagen komen mogen gebruik van de lift maken rechts om de hoek. Wij kwamen dit keer alleen voor het museum en de tentoonstellingen maar je kunt er tegen extra betaling ook films kijken in bioscoopzalen.

Omdat ze op een bovenverdieping een nieuwe tentoonstelling aan het opzetten waren konden wij alleen bij de vaste tentoonstelling op het Panorama gedeelte beneden en hoefden we geen entree te betalen.

eye filmmuseum met kinderen
Allerlei filmattributen door de jaren heen
eye filmmuseum gratis
Tentoonstelling in de Panorama

Bij het Panorama gedeelte zie je de vaste presentatie over cinema apparaten en filmstroken met de techniek en ontwikkeling door de jaren heen. Ook stond de toverlantaarn die je vroeger wel eens in films zag. Erg indrukwekkend! Ook kun je op de muren en in een Pod (mini cinema) korte filmfragmenten kijken. Dit vonden de kinderen erg leuk. Mijn jongste van twee jaar is te klein om iets van de apparaten te begrijpen en de oudste van negen kan zelf alles lezen over de geschiedenis.

Wat vooral veel indruk achter heeft gelaten bij mijn kinderen was de Green Screen. Deze staat aan de eind van de looproute en hier kun je gratis je eigen filmpje maken. Als het filmpje ten einde is kun je hem bekijken en naar jezelf of iemand anders mailen. Tegen betaling kun je ook een flipbook laten maken.

Wij hebben ons ongeveer een uurtje vermaakt in het Eye Filmmuseum. Zelf vind ik het museum meer geschikt voor iets oudere kinderen omdat je ze dan ook iets bij kunt brengen van de filmgeschiedenis.

green schreen eye filmmuseum amsterdam
Je eigen movie maken op een green screen
green screen eye filmmuseum amsterdam kinderen
Even terug in de tijd..

Praktische informatie

Het Eye filmmuseum in Amsterdam is goed te bereiken met het OV en geheel toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. De route is dan een beetje anders maar dat wordt je goed uitgelegd bij de balie. Ook heeft het Eye filmmuseum een eigen restaurant waar je een hapje kunt eten.

Kinderen tot en met 11 jaar mogen de tentoonstelling gratis bezoeken. Volwassenen betalen € 10 euro entree voor de tentoonstellingen. Tegen meerprijs zijn er extra activiteiten zoals films bekijken in een filmzaal.

Tip: elke zondagochtend van 10.30 tot 11.00 is er een Cinemini voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Dit is film en spel voor peuters en kleuters. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Voor meer info kun je een kijkje nemen op de website van het Eye filmmuseum.

Bewaren

Bewaren

Review Date
Reviewed Item
Eye filmmuseum
Author Rating
31star1star1stargraygray

12 Comments

 • Reply Krystle/Batboy september 12, 2017 at 8:40 am

  Leuk om net de veerpont te gaan! De Green Screen lijkt mij ook leuk.

 • Reply Rory september 12, 2017 at 10:08 am

  Leuk! Ik ben er een keer eerder geweest voor een event. Mooie locatie. Ik wist het niet van de zondagochtend. Dank voor de tip!

 • Reply Cassandra september 12, 2017 at 2:40 pm

  Bedankt voor de leuke tip, als leia wat ouder is lijkt me dit erg leuk!

 • Reply Dyonne Bakker september 12, 2017 at 2:44 pm

  Dit lijkt me een erg leuk uitje! Klinkt goed.

 • Reply Lien september 12, 2017 at 3:36 pm

  Dat lijkt me een toffe uitstap! Leuk dat ze soms ook wat voor de (hele) kleintjes doen. Dat hou ik even in het oog!

 • Reply Nicole Orriëns september 12, 2017 at 3:50 pm

  Slim om zo’n lange rit te compenseren door er een leuk uitje van te maken. Zo sla je twee vliegen in 1 klap!

 • Reply Eke september 12, 2017 at 7:08 pm

  Mooie locatie he? Een tijdje terug was ik hier voor een event, maar ben verder het museum niet doorgeweest.

 • Reply Jessica september 12, 2017 at 9:58 pm

  Alleen om met het pontje te gaan is al heel erg leuk! Had nog nooit van deze tentoonstelling gehoord!

 • Reply Fleur september 12, 2017 at 10:55 pm

  Wat een leuk museum! Ik ken het gebouwen en ben ook wel eens binnen geweest, maar nog niet naar de tentoonstelling. Moeten we snel toch maar eens doen

 • Reply Malou september 13, 2017 at 1:11 pm

  Ziet er gaaf uit zeg!

 • Reply mieke | mieksmind september 13, 2017 at 1:20 pm

  wat een leuk uitje vooral met kids denk ik om heen te gaan en mooie locatie

 • Reply Joandi Loes Tholen september 14, 2017 at 1:32 am

  Ik ben er nog nooit geweest maar wat ziet dit er leuk uit! Misschien toch maar eens een bezoekje brengen volgende keer als ik in Amsterdam ben.

 • Leave a Reply